Rólunk>A fejlődés megállíthatatlan... az intelligens épületek piacán is!

A fejlődés megállíthatatlan... az intelligens épületek piacán is!

Az intelligens épületek napjainkra már szerves részét képezik az úgynevezett „okos városoknak” („Smart Cities”); vagyis az olyan településeknek, amelyek a legújabb technológiák felhasználásával lehetővé teszik az energia költséghatékony felhasználását (legoptimálisabb energia-felhasználás = jelentős költség-megtakarítás), növelik lakosaik biztonságát és felügyelik/óvják azok egészségét. Tehát nagyban hozzájárulnak a bennük élők életminőségének általános javításához. Az ezen a területen érzékelhető globális tendenciák nem csak a városokra irányulnak, de az épületekre is, ahol kutatások szerint napjaink 90 %-át töltjük. Ez a tény a befektetők és az épületfenntartók figyelmét sem kerülhette el, akik tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos az épületben tartózkodók igényeihez igazítani az épület belső/külső állapotát. Friss levegő, mindig kellemes hőmérséklet, sok természetes fény, biztonság, energiatakarékosság és környezetvédelem. Ezek azok a kulcsfontosságú paraméterek, amelyek optimalizálására a jövő épületeinek hatásos választ kell adniuk.  Az intelligens épületek már most ezt teszik. Míg Nyugat-Európában az ilyen típusú, „okos” épületek aránya jelenleg már megközelíti az 50%-ot, addig az EU keleti államaiban ez mindössze a 10%-os határt súrolja. Ugyanakkor tudjuk, sodródni a tömeggel mindig egyszerűbb, vagy mondhatnánk: könnyű haladni a korral…

A technológiáknak tudniuk kell kommunikálni egymással

Mikor is mondhatjuk egy épületre, hogy intelligens? Először is biztosítja az épületben található sokféle és különböző technológia egymás közti logikai kapcsolatát és kommunikációját. Az épület üzemeltetése, működése közben egy sor technológia – pl. gépészet és villamossági hálózat – működik a színfalak mögött, amelyek olyan funkciókért felelősek, mint például a fűtés, hűtés, szellőztetés, világítás, árnyékolástechnika, felvonók, vagy épp a tűz- és vagyonvédelem. Ezek mellett persze olyan technológiákat is a rendszerbe vonhatunk, amelyek tovább fokozzák a felhasználók kényelmét. Ezek közé tartoznak például a beléptető- és foglalási rendszerek, az audió- és videó berendezések, eszközök vezérlése, vagy például az egyéni zóna-beállítások, speciálisan a felhasználó(k) igényeihez igazítva. Ha ezeket a fent említett technológiákat összekötjük egymással, egy nagy egészet, egy épületautomatizálási rendszert hozunk létre, amelyben már kialakíthatunk különböző függvényeket és logikai kapcsolatokat a rendszer egyes elemei között. Például összekapcsoljuk a fűtési- és a hűtési rendszert – az épületautomatizálási, vagy, ha úgy tetszik intelligens villanyszerelési rendszer egyszerűen nem teszi lehetővé a hűtés aktiválását, ha az épület éppen „befűt”. 

De ne rohanjunk ennyire előre, lépjünk vissza néhányat és nézzük meg, hogy mit jelent ez a „(logikai) kapcsolat” a gyakorlatban! Az egyes technológiák történelmileg egymástól függetlenül alakultak ki, emellett az is megállapítható, hogy a kommunikációs sztenderdek, úgynevezett kommunikációs protokollok is egymástól függetlenül jelentek meg a különböző területeken.  Például a világítás esetében a DALI protokoll, a hűtés/fűtés területén a BACnet protokoll, az adatgyűjtés- és menedzselés területén pedig az M-BUS a legelterjedtebb. Több tucat ilyen protokoll van, így jelenleg nem mondhatjuk bátran, hogy valamelyik területen ezt, vagy azt a konkrét protokollt használják, hiszen ez szinte gyártóként változhat. Az utóbbi években a vezeték nélküli adatátviteli szabványok köre szélesedett, megjelentek például a NarrowBand, a LoRa és a Sigfox hálózatok (,amelyeket például az okos városokban alkalmazható szenzorok adatainak gyors és távolra történő (akár 50 km) továbbítására használhatunk fel).  A lényeg az, hogy sok ingatlant hirdetnek manapság „okos otthonként”, de valójában csak akkor beszélhetünk intelligens épületről, ha biztosított a kommunikáció az egyes rendszerek és az általuk használt protokollok között.

Az iNELS BMS által kínált megoldás

Az utóbbi években erre a technológiai összekapcsolásra cégünk Holešovi központjának fejlesztési részlegén jókora hangsúlyt fektettünk; így került fókuszba az úgynevezett BMS – Building Management System (Épület Menedzsment Rendszer).   

A BMS egy olyan szoftverkörnyezet, amelyben kölcsönös kapcsolatokat alakíthatunk ki eszközök/alrendszerek között, megjeleníthetjük az épület-technológiák tevékenységét, illetve különféle statisztikai adatokat gyűjthetünk és elemezhetünk ki. Ily módon a különböző beállításokat a felhasználók maximális kényelmének biztosításához igazíthatjuk, amellett, hogy növeljük az épület energiateljesítményét. Hardver szinten az ELKO EP vállalat ehhez az iNELS BMS egységet fejlesztette ki, amely az épület kábeles infrastruktúrájába (vezetékes villamossági rendszerébe) integrálja ezeket a – hagyományos épületek esetén – különálló technológiákat. Ez egy egyedülálló központi egység, amely vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget is biztosít és lehetővé teszi, hogy több tucat kommunikációs protokollt kapcsoljunk össze egymással.  

Az iNELS BMS központi egységen fut emellett a BMS szoftver, így lehetővé válik a helyi adminisztráció- és épületfelügyelet, valamint az épület távoli elérése is webes böngészőből PC-n, laptopon, vagy tableten, de akár a külön erre a célra fejlesztett applikációk széles választékával, okostelefonról is. A szoftver képes megjeleníteni az épületben zajló eseményeket, játszi könnyedséggel jeleníti meg az energia-felhasználást, sőt képes akár a légáramlást is szemléltetni a légkondicionáláson belül. Az iNELS BMS egység összegyűjti a csatlakoztatott rendszerekből származó adatokat majd továbbítja őket, így grafikusan is megjeleníthetjük ezeket, de ha akarjuk, ki is lehet őket exportálni, így az átfogóbb elemzés, feldolgozás is biztosított. 

Ennek eredményeként az ELKO EP vállalat már a komplex épületfelügyelet piacán is vezető szerepet tölt be; hiszen ezzel a rendszerrel nagyméretű épületek (mint például gyártócsarnokok, logisztikai központok, irodaházak, kórházak, szállodák, sőt akár repülőterek) vezérlésére és teljeskörű felügyeletére is komoly, és mindenre kiterjedő megoldást kínálunk. 

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest