Rólunk>A jövő irodája iNELS módra (Passerinvest-referencia)

A jövő irodája iNELS módra (Passerinvest-referencia)

Ezúttal egy érdekes referencia munkánkról szeretnénk beszámolni, kisebb betekintést nyújtva csehországi anyavállalatunk, pontosabban az iNELS-részleg tevékenységébe.


A legutóbbi nagyobb referenciánk a PASSERINVEST vállalat irodáinak, tárgyalóinak automatizálása volt. Cseh kollégáink a PASSERINVEST csoport székhelyén, a prágai Philadelphia-irodaházban telepítették az iNELS Future Office-rendszert. A sikeres projektet Ondřej Holbík iNELS-termékmenedzser koordinálta, aki készséggel válaszolt néhány kérdésünkre a telepítés lebonyolításával kapcsolatban.  

 

Ondřej, pontosan hogyan is jutottunk el a rendszer tényleges kivitelezésig és hogyan vágtunk bele?

"Tulajdonképpen nagyon egyszerű irodákat kellett létrehoznunk, már nyilván, ami az ide telepített iNELS Future office-rendszer vezérlését illeti. Zahrádek és Konečný (az ELKO EP tulajdonosa) urak közvetlenül a Passerinvest csoport vezérigazgatójával, Radim Passeremmel állapodtak meg.”

Mely termékeinket telepítettük és milyen megoldásokat kínáltunk ezekkel?

"Nagyvonalakban; a Passerinvest az általunk fejlesztett iNELS Future Office (,vagyis "a jövő irodája") megoldást telepíttette a "holnap irodáiban". Az egész rendszer lelke az iNELS BUS-os központi egység, amely egy sor 6-12 csatornás iNELS kapcsolóegység segítségével vezérli, például a világítást. Az alkalmazottak az intelligens-rendszert okostelefonos és táblagépes applikációk segítségével irányíthatják. A beépített eszközök komplett listája irodánként- és tárgyalónként más és más, de például az eddig használt fényforrások esetében általános csere történt; ezeket LED panelekre cseréltük, melyeknek még a színe is változtatható. Az összes tárgyaló saját táblagépet kapott, amelyekkel központilag menedzselhető a helyfoglalási-rendszer, az adott tárgyaló világítása, az árnyékolók és az audió/videó eszközök is. Több helyen GSB, RFWB és EST típusú intelligens fali vezérlőket is telepítettünk, amelyekkel "hagyományos" módon is vezérelhetők a beépített funkciók és eszközök. Az irodákat és a recepciót pedig IP kamerákkal és LARA Intercom egységekkel is felszereltük - ez utóbbival (a "házitelefon" funkciónak köszönhetően) sokkal egyszerűbbé válik a helyiségek közötti kommunikáció."

Mennyi ideig tartott a konkrét kivitelezés? Hányan vettek részt benne? Volt valami említésre méltó "gyöngyszem" a telepítés során, amit kiemelnél? 

"Nos, először is el kell mondjam, hogy a szerződéseben foglaltak végrehajtására meglehetősen "mostoha" körülmények között kellett sort kerítenünk. Március 23.-án ugyanis a Passerinvest összes alkalmazottja Mauritius szigetére utazott, ezért nekünk már március 2.-ára el kellett készülnünk, hogy a rendszert élseben is kipróbálhassák, és így hivatalosan is átadhassuk addigra. A kivitelezési munkálatok során így minden nap kora reggeltől késő estig dolgoztunk és az iNELS Services teljes kapacitását használnunk kellett, mondhatni szinte mindenki besegített, ahol tudott, aki csak „élt és mozgott” nálunk. Az említésre méltó „gyöngyszem” véleményem szerint - ami miatt az amúgy 100 %-os munkamorál körülbelül 2536 %-ra emelkedett - az lehetett, mikor az iNELS Services ügyvezetője is kiszállt megnézni, hogy haladunk és végül ő maga is kapcsolószekrényben „kötött ki”, csavarhúzóval a kezében. 

Érdekes még, hogy a Passerinvest úgy döntött, hogy a korszerűsítéssel párhuzamosan a tárgyalókat át is kereszteli. Ennek megfelelően a régi Prima, Sekunda, stb. nevek helyett a helyiségek immáron a Florida, Afrika, Maldív-szigetek, Mexikó, Hawaii, Thaiföld, Kitzbühel, Santoríni és Mauritius neveket viselik, így emlékezve meg ezzel a legutóbbi 9 közösen eltöltött vállalati nyaralás helyszíneire. Az új nevek természetesen az „iNELS Future Office” – rendszer foglalási paneljein is megjelentek. Az alkalmazottak is nagy örömmel álltak át a régebbi tárgyaló-foglalási módról egy új, sokkal innovatívabb rendszerre. Emellett az úgynevezett „jelenetek” is nagy lelkesedést váltottak ki, melyek során például a rendszer egyetlen gombnyomásra elindítja a projektort, leengedi a kivetítőt, lehúzza az árnyékolókat és vagy teljesen lekapcsolja a világítást, vagy csak 30%-os fényerőre szabályozza a fényforrásokat, amellyel kellemes légkört is teremt. A vetítés vagy prezentáció végeztével pedig egyetlen gombnyomásra mindent visszaállít az eredeti állapotba. A tárgyalók egész napos kellemes megvilágításáról a helyiségekben elhelyezett világítás intenzitásvezérlők gondoskodnak, amelyek a külső fényérzékelő segítségével vezérlik a fényforrásokat.”

Számítani lehet még további közös projektekre, együttműködésre a Passerinvest csoporttal a jövőben? 

„Igen, biztosan együttműködünk még velük más épületek, projektek kapcsán. A tárgyalótermek, irodák korszerűsítésének sikeres lebonyolítása úgy fest, egyfajta összefonódást eredményez majd.”

Várható másik iNELS-projekt kivitelezés a közeljövőben? 

„Jelenleg épp egy hasonló koncepciót valósítunk meg a Dimension Data tárgyalótermeiben, emellett most tervezzük két nagy Savills-Thamov irodaházban az energia fogyasztásmérés-megoldásunk telepítését. Ami a szállodák területét illeti, épp a prágai Abito Hotel 230 szobájának fűtésvezérlését alakítjuk ki.  Ezzel párhuzamosan a lakossági szektorban továbbra is széles körben készülnek a különböző vezetékes (iNELS BUS) és vezeték nélküli (iNELS RF Control) projektek.”

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest