Rólunk>ELKO EP - Földön, vízen,... hamarosan levegőben is?

ELKO EP - Földön, vízen,... hamarosan levegőben is?

Az ELKO EP vállalat, modern villanyszerelési megoldásaival, a szárazföld mellett (iNELS - lakásoktól a gyárcsarnokig), már a vizeken is bizonyított (iNELS jacht, Harmony of The Seas). 

Bizonyára sokan tudják, hogy a Szovjetunió felbomlása óta Oroszország a Bajkonuri űrrakéta-indító támaszpontot Kazahsztántól bérli. Sőt, az orosz parlament felső háza 2004. júniusában ratifikálta a 2050-ig történő további bérlésről szóló megállapodást is. Azonban 2011-ben mégis belekezdtek a Vosztocsnij űrrepülőtér megépítésébe (Vostochny Cosmodrome). A 3 milliárd dolláros beruházás eredményeként, 2016-ra el is készült a támaszpont, amellyel Oroszország a Bajkonuri űrrepülőtértől való függését kívánja csökkenteni, hiszen a bérlés évente nem kevesebb, mint 115 millió dollárba - azaz nagyjából 32 milliárd forintba kerül. Tavaly, 2016.április 28.-án Vladimir Putin elnök jelenlétében meg is történt az első Soyuz rakéta fellövése. 

De hogy kapcsolódik mindez az ELKO EP vállalat?

Az új űrrakéta kilövő állomás kialakítása során kiírt segédrelé-beszerzési tenderen tárasságunk is pályázott. A tender alatt a beruházók 50(!) különböző típusú segédrelén végeztek teszteket, amelyek során az eszközöknek nagyon komoly minőségi feltételeknek kellett megfelelniük. 

Örömmel fogadtuk a hírt, hogy a "versenyt" az általunk gyártott VS316K segédrelé nyerte, mivel a tesztek során arra jutottak, hogy az összes vizsgált típus közül ez az, amely a legjobb paraméterekkel rendelkezik. Ennek eredményeként az űrállomás villamossági hálózatának kialakításához igen nagy volumenben rendeltek belőle.

Ki tudja, talán az eszközeinket hamarosan rakétákhoz, műholdakhoz, esetleg űrrepülőkhöz is használni fogják, így rövidesen az űrt is "meghódíthatjuk"

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest