Rólunk>Ha minden fázis „elmegy”!

Ha minden fázis „elmegy”!

Foglalkoztunk már korábban egy olyan fázisválasztó kapcsolással, mely a három fázisból kiválasztja és késleltetve az egyfázisú fogyasztóra kapcsolja azt a fázist, amelyik az elsőbbségi sorrend szerint még rendelkezésre áll, biztosítva így a fogyasztó további működését (nem szünetmentesen).

De mi a helyzet, ha mindhárom fázis megszűnik?

Természetesen teljes áramszünet, ami komoly biztonsági gond lehet, ha pl. közlekedő helyiségekben nincs világítás, de más fogyasztóknál is probléma lehet akár a rövidebb idejű áramkimaradás is.

A megoldás egy szünetmentes tápegység lehet vagy alternatív áramforrások telepítése, melyeket csak áramszünet esetén kapcsolnak be, mint pl. aggregátor, akkumulátoros inverter, stb. Szünetmentes tápellátásnál maga a készülék megoldja az átkapcsolást. Más típusú tápellátásnál általában magunknak kell gondoskodni az átkapcsolásról.

Az 1. ábra elvi kapcsolási rajzán bemutatott megoldás kiválasztja a még meglévő fázist, de amennyiben mindhárom megszűnt, akkor az alternatív áramforrás fázisfeszültségét kapcsolja az egyfázisú kimenetre. (Nagyításhoz katt a képre!) Az átkapcsolások minden esetben reteszelten és késleltetéssel történnek.

 

A kapcsolásban a már jól ismert CRM-91H / 230V típusú multifunkciós időreléket és a VS316/230V típusú három potenciálmentes váltóérintkezős, visszajelzős segédreléket használjuk. Az időrelék mindegyike az „a” jelű, tápfeszültségre induló meghúzás-késleltető funkcióban üzemel. Az alternatív tápforrás bekapcsolásáról külön kell gondoskodni, de az R3 segédrelé szabad 11 - 12 kontaktusai is felhasználhatók egy további időrelével késleltetve.

A működés a kapcsolási rajzról is jól követhető, valamint a 2. ábra diagramja is szemlélteti, ezért ennek részletes leírásától most eltekintünk (nagyításhoz katt a képre!).

 

Az alternatív tápellátás bekapcsolása csak akkor következik be, ha az R3 segédrelé nem kap tápfeszültséget, mert mindhárom fázis megszűnik. Ekkor R3 segédrelé 31 - 34 érintkezői által lekapcsolódik a hálózat felöl érkező tápvonal és a 21 -22 nyugalmi érintkezőkön keresztül indítja a Tr4 időrelét, mely a késleltetés után a kimenetre kapcsolja az alternatív fázisfeszültséget.

A kapcsolási rajz elvi elrendezést mutat, ezért felhasználás előtt mindenképpen ellenőrizni és az adott alkalmazásnak megfelelően esetlegesen módosítani szükséges.

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest