Rólunk>iNELS jacht - avagy automatizálás a hullámok tetején

iNELS jacht - avagy automatizálás a hullámok tetején

Ez esetben szó szerint valódi, nem pedig rádiófrekvenciás hullámok tetején! Az iNELS-rendszer valóban rendkívül sokoldalúan használható,azonban a jachton történő alkalmazása nem nevezhető mindennaposnak. Hogyan lehetséges egy ilyen rendszer használata egy vízi járművön? A jacht tulajdonosának egyértelmű, világos és teljesen hétköznapi szükségleteken alapuló elvárásai voltak. Ez annak köszönhető, hogy az iNELS-rendszerrel kapcsolatban már voltak előzetes tapasztalatai, hiszen mallorcai villáját is ez a rendszer vezérli. Ennek köszönhetően döntött úgy, hogy a háza után, a Sunseeker névre keresztelt jachtján is kihasználja a rendszer előnyeit. 

A nyugodt hajózáshoz egy igazi hajóskapitánynak egy sor információra van szüksége, úgy, mint a szélirány változása, a páratartalom, a levegő - és tengervíz hőmérséklete, stb... A rendszer egy időjárás érzékelő állomás segítségével teszi lehetővé a szükséges adatok begyűjtését és feldolgozását, és tájékoztatja a kapitányt az aktuális értékekről. Ezáltal jó előre felkészülhet a hajókázásra, vagy éppen a pihenésre, egyúttal időben reagálhat a kialakulófélben lévő veszélyes helyzetekre is, ami a nyílt tengeren kétség kívül nem egy hátrány...

A rendszer természetesen a hajókabin, a konyha, az előszoba, a mellékhelyiségek és a fedélzet világítását is vezérli. További funkció a lakó - és technikai zónák (pl. motortér) hőmérsékletének szabályozása - hideg időben fűtés -, forró nyári napokon pedig a légkondicionálás optimalizálása. A tulajdonos gondolt a jacht biztonságára is, így mozgásérzékelőket és beléptetőrendszert is kiépített, hogy valóban csak az arra jogosultak használhassák a hajót. A Sunseekeren kiépített rendszer összes funkciója okostelefonról, vagy táblagépről is elérhető az iHC applikáció segítségével. 

A tulajdonos elvárásainak megfelelően a közeljövőben további kiegészítő funkciók beépítésére kerül sor: kamerarendszer, további világítási körök bevonása, újabb érzékelők felszerelése stb... A bővítést a rendszer modularitása teszi lehetővé, melynek köszönhetően lehetőség van a rendszer, különböző funkciókkal történő, lépcsőzetes bővítésre. Az iNELS-rendszer további előnye a nagyfokú rugalmasság, hiszen képes alkalmazkodni, nem csak épület/objektum sajátosságaihoz (lakás, ház, nagyobb épület...), de az ügyfelek aktuális lehetőségeihez is.

Az iNELS-rendszer által vezérelt funkciók a jachton:

 

  • Tájékoztatás az aktuális időjárási adatokról
  • A bel - és kültéri levegő hőmérsékletének mérése, valamint a tengervíz hőmérsékletének monitorozása
  • Beléptetőrendszer
  • Viláígtásvezérlés - 6 dimmerelt világítási kör
  • Fűtésszabályzás (Fűtés, klíma)
  • Valamennyi funkció okostelefonról vagy táblagépről is vezérelhető

 

 

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest