Rólunk>Mi a helyzet az okos városokkal (smart city)?

Mi a helyzet az okos városokkal (smart city)?

Interjú Jiří Konečný-vel

Az igazán nagy „smart”-hullám nagyjából hat évvel ezelőtt „szabadult el” a Cseh Köztársaságban. A városok hozzáláttak, hogy felállítsák az okos városok területével foglalkozó intézmény- és infrastruktúra rendszert. Úgy tűnt, csak idő kérdése, hogy az új technológia elkezdje megváltoztatni a városokat és hatékonyabb, kellemesebb mindennapokat biztosítson a lakosainak. Az eufóriából valahogy mégis gyorsan jött a kijózanodás…

1-forrás:https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

A technológia már rendelkezésre áll, azonban a cseh hatóságok még mindig egyhelyben topognak. A komplex „smart” projektek és aktivitások mellett egy olyan pont is napirendre került, aminek gyakorlatilag semmi köze magához a technológiához. Így, hat év után, tulajdonképpen több a nyitott kérdés a történetben, mint a tiszta, konkrét válasz. Ez is az egyik fő oka annak, hogy Jiří Konečný, az ELKO EP (az európai intelligens villamosipari piac egyik vezető vállalata) alapító-tulajdonosa 3 évvel ezelőtt eldöntötte, hogy politikai szinten is a projekt mellé áll. „Amikor 3 évvel ezelőtt belevágtam, akkor az egész még csak egy nagy PR-lufinak tűnt, a minisztérium sok mindenről beszélt, de a dolog mégsem működött igazán. Ma viszont már konkrét projektek és a megvalósítás felé haladunk, amelynek végre igazán örülhetek.” – mondta el az interjú kezdetén.  

Miért döntött úgy, hogy belevág ebbe a projektbe és magasabb, állami szintre viszi azt? 

„Számomra a kettő összefonódik. Nem mintha politikai ambícióim lennének, de meg vagyok győződve róla, hogy az okos városok bevezetéséről szóló vita a csúcsról indul. Az államtól a városokig, községekig.”

Mi a konkrét szerepe a projektben? 

„Tech-vállalkozóként természetesen elsősorban műszaki, technológiai oldalról közelítem meg a kérdést. Az egyik első javaslatom az volt, hogy az összes - a városokban, településeken megtalálható - intelligens eszközt egy egyszerű felületen (applikáció, portál) kapcsoljuk össze és jelenítsük meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha pl. az ország nyugati feléből, Karlovy Varyból az ország keleti részén fekvő Vsetínig utazunk, minden útba eső város, összes szenzortól származó információ rendelkezésre áll egyetlen felületen. Így például megállhatunk út közben Jihlavaban egy sétára, mert látjuk az itteni szenzorok értékeiből, hogy kiváló a levegő minősége. Ez csak egy lehetséges előny, de persze egy okos város ennél sokkal többet tud. A lényeg, hogy egy egységes felületet hozzunk létre, egységes protokollokkal, illetve a város beszállítóit is az itt használatos „nemzeti” protokoll használata felé tereljük.”

2- forrás: https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

Sikeres lesz ez a projekt?

„Azt hiszem, igen. Én a módszertan előkészítésében segítek, mert rendkívül fontos számomra, hogy a megvalósult projekt precíz mérnöki tervezés eredménye és ne kontár munka legyen.”

Mi akadályozza a leginkább a „smart” projektek gyorsabb terjedését?

„Megmondom őszintén: a demokrácia mértéke. Természetesen több szinten is jelen kell lennie a politikai érdekeknek, amelyeknek összhangban kell lennie a városok, települések érdekeivel is. Ezt egy demokratikus országban nem egyszerű összeegyeztetni. Nem csak technológiai egységesítésre van szükség, amelyet papíron már kidolgoztunk, hanem néhány jogi módosításra is, hogy nyilvánosak lehessenek a városokból származó adatok.  Ez az e-kormányzathoz és az egész Cseh Köztársaság digitális teendőihez kapcsolódik. Egy törvény/jogszabálymódosítás, amely biztosítja, hogy az ország állampolgárai egyéni szinten is hatékonyan használhassák az államigazgatási vagy önkormányzati informatikát és szabályozza azt, hogy milyen mértékben. De mivel az elmúlt évtizedben ezt nem koordinálták megfelelően, jelenleg még nem egységes a szabályozás.”

Melyik város van a legjobban “eleresztve” a Cseh Köztársaság területén?

„Nos, Csehországban még nincs egy olyan „smart” eszközökkel felszerelt igazi okos város, mint Dubaj és egy darabig még nem is lesz. Itt az első telepített „smart” eszközök valószínűleg a píseki parkoló szenzorok voltak, de persze a legtöbb Prágában található, ahol most épp azon dolgoznak, hogy egy egységes – az egész várost átölelő – platformora integrálják ezeket (jelenleg kerületenként jelenítik meg őket – de nem egységesen). Brno városa már rendelkezik a módszertannal és egy smart city néhány elemével, de a ez metódus még mindig csak elmélet. Most a Regionális Fejlesztési Minisztériummal egy olyan egységes, országos módszertanon dolgozunk, amely segíthet a kisebb városoknak és településeknek, hogy ne kelljen azt saját maguknak kidolgozniuk vagy ezzel kapcsolatban lépniük. Én olyan projektekben és munkacsoportokban veszek részt, amelyek konkrét lépéseket tesznek.”

Van olyan minta, melyet a Cseh Köztársaság követhet? 

„Ami az e-kormányzást illeti, Észtország például sokat beszél erről. Persze nekik van két nagy előnyük: a relatíve kis méret és egy olyan miniszterelnök, aki nagyon sokat segített a kérdésben.  A nagyobb városok közül a területen jeleskedik: Amsterdam, Bécs, Bristol. Személy szerint nagy potenciált látok Spanyolországban is. Számomra nagyon inspiráló az IoT technológia megjelenését látni ezekben városokban.” 

3-forrás:https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

Vannak Cseh városok, ahol az Önök smart eszközei már működnek?

„Persze, például Hranice város közterület világításának korszerűsítésére használtuk ezeket. De egyelőre csak részmegoldásokról beszélhetünk, nem pedig komplex, egy-egy egész várost átölelő rendszerekről. Mi inkább a hardveres részekre összpontosítunk. Az első telepített eszközök a kültéri világítás vezérlésére nyújtottak megoldást, amihez van egy kezelő felületünk, ahol vezérelhetjük a világítást, nyomon követhetjük a hibás állapotokat és a villamos fogyasztást. Ez a felület egyúttal az egyike az egész várost átfogó okos város platformoknak is.”

Mi a szerepe a „Smart Housing Association”-nek (kb. Okosotthon Szövetség)?

„A Szövetség küldetése és megalapításának célja a lakosság nem kereskedelmi-célú edukálása volt. Néhány éve már a piacon tevékenykedünk és végeztünk néhány felmérést, melyek alapján az látszik, hogy a tavalyi év végén a Cseh Köztársaságban megtalálható lakossági villamossági hálózatoknak csupán 5%-a „okos”, míg ez a szám pl. Németországban már 47%. Ez egy markáns különbség. Az ilyen mértékű eltérés csökkentésének egyik lehetősége az oktatás. Ezért hoztuk létre ezt a Szövetséget, amelynek tagjai a területhez kapcsolódó, pl. smart eszközöket vagy intelligens villanyszerelési rendszereket gyártó szakemberek. Fontos, hogy ők nem csak értékesíteni akarnak, legyen szó biztonsági kamerákról, világításról, háztartási elektronikáról és így tovább… Évente kétszer teszünk közzé a területtel kapcsolatos jelentést, hírleveleket küldünk ki, konferenciát szervezünk, immáron 4. éve. Azért ezt a módszert választottuk a népszerűsítésre, mert a célcsoport elég óvatos a kereskedelemmel, reklámokkal szemben, szinte már allergiások rájuk. Persze eladjuk a termékeinket és felkínáljuk megoldásainkat. De inkább előadunk és én tényleg töviről-hegyire átnézem az összes prezentációt, hogy tényleg ne reklám-szagú legyen és minél kevesebb konkrét termék jelenjen meg. Ezeknél inkább az elvre koncentrálunk.”

forrás: https://www.differentnow.tech/jaky-je-stav-ceskeho-smart-city/?fbclid=IwAR22lzgg6VqXxFUS5z4ZxK7-RnKlz8522j1eVX3Gzd_Hf1UvMFyDNUrj2eQ

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest