Rólunk>Mozgásérzékelőt vagy lépcsőházi automatát?

Mozgásérzékelőt vagy lépcsőházi automatát?

A mozgásérzékelőket napjainkban gyakran helyettesítik inkább lépcsőházi automatákkal. Nézzük meg közösen, hogy vajon miért!

A mozgásérzékelők telepítésének legfőbb oka a kényelem, hiszen így a felhasználóknak nem kell gombokat nyomkodniuk. A használatuk másik fontos okaként a területekre oszthatóságot szokták említeni (például emeletes épületek esetében csak azon a területen/emeleten kapcsol be a világítás, ahol éppen sétál valaki). De van néhány hátrányuk is: 

  • A lámpák akkor is felkapcsolnak, ha a detektor finomabb mozgást érzékel - például, ha egy kutya vagy macska halad el előtte.
  • Nehezebb felmérni a pontos telepítési magasságot - ha túl magasra telepítettük, előfordulhat, hogy például emiatt nem veszi figyelembe a gyermekek mozgását. 
  • Az egyes mozgásérzékelők érzékenysége eltérhet egymástól - az egyik érzékenyebb, mint a másik.
  • Nincs nyomógomb a folyamatos világítás kapcsolásához.
  • Előfordul, hogy nem lehet jelzőfényes nyomógombokat csatlakoztatni hozzájuk.
  • Az érzékelőt legfeljebb tíz évente cserélni kell, hiszen csökken a lencsék érzékenysége és a mechanikus alkatrészek is kopnak. 

A lépcsőházi automaták ennél kifinomultabb megoldást jelentenek. A gomb megnyomása után bekapcsol a világítás és elindul az időzítés, melynek leteltekor az adott világítási kör, a csatlakoztatott fényforrások automatikusan kikapcsolnak. Az ELKO EP termékkínálatában 3 lépcsőházi automata is szerepel. Válassza az adott feladathoz leginkább megfelelő típust!

1. CRM-4 - klasszikus lépcsőházi automata 

  • Állítható időzítési intervallum, akár 10 perc
  • 4000 VA terhelhetőség
  • Akár 50 db jelzőfényes nyomógombot is csatlakoztathat hozzá
  • A gomb megnyomása után elindul az időzítés, majd annak letelte után kikapcsol

További információk: itt

2. CRM-42

Programozható (időtöbbszörözős) lépcsőházi automata, a CRM-4 továbbfejlesztett változata, amely az időzítés letelte, tehát a lekapcsolás előtt dupla villanással jelez. Ráadásul a „Prog” gombbal a felhasználók maguknak állíthatják be az időzítés időintervallumát - vagyis a kikapcsolás késleltetését - a gomb többszöri megnyomásának segítségével. 

További információk: itt

3. DIM-2:

A DIM-2 egy fényerőszabályzós lépcsőházi automata, amely a gombnyomás után azonnal bekapcsolja a világítást, ezt követően, a beállított időintervallum leteltével fokozatosan veszi vissza a fényforrások fényerejét, majd kapcsolja ki őket. A gomb újabb megnyomásával a felhasználó megismételtetheti a ciklust. 

További információk: itt.  

Tehát, mozgásérzékelők vagy lépcsőházi automaták? Úgy tűnik egyértelmű, hogy melyiket… Válassza az Önnek leginkább megfelelőt!

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest