Rólunk>XXVII. Simonyi Károly Elektrotechnikai Verseny

XXVII. Simonyi Károly Elektrotechnikai Verseny

A Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakközépiskolája és Szakiskolája május 12-13-án, immáron 27. alkalommal rendezte meg a Simonyi Károly Elektrotechnikai Versenyt, Pécsett. Az eseményről a névadó, Simonyi Károly professzor is tudott és természetesen örömmel járult hozzá, hogy a verseny az ő nevét viselje. 

A lebonyolítás anyagi fedezetét a szponzorok biztosítják, így a diákoktól nevezési díjat nem kérnek. Társaságunk immár évek óta az esemény egyik támogatója, így az előző évekhez hasonlóan idén is büszkén állt a szponzorok közé.

A versenyről dióhéjban

Az első megmérettetésre a dél-dunántúli régió iskoláit invitálták meg, ám azóta egyre több oktatási intézmény képviselteti magát, így ma már az egész ország területéről érkeznek a versengeni vágyó tehetséges nebulók. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a kezdetben még csak egynapos verseny, mára kétnapossá nőtte ki magát. A résztvevők az első napon számításos feladatot kapnak, méghozzá nyolc darabot. A második nap először egy teszt kitöltésére kerül sor, majd a két forduló alapján felállított rangsor első tíz helyezettje egy szóbelin vesz részt. Itt mindannyian ugyanazt a témát kapják, amelyet legjobb tudásuk szerint, három percben fejthetnek ki, öt perces felkészülést követően. 

Egy iskolából négy diák vehet részt a versenyen. Ez alól kivételt képez az előző éves győztest delegáló intézmény és a szervező, ugyanis ezekből nyolc-nyolc fiatal indulhat. Az iskolánkénti négy diák egyénileg versenyez, de közülük három, akiket előre ki kell jelölni, csapatként is megméretteti magát, s a csapatok közt külön eredményt is hirdetnek. 

Idén a versenyre a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból is neveztek diákok, így összesen 18 iskola képviselteti magát.

Előadások

Az idei versenyen Porempovics József automatizálási mérnök - mérnöktanár kollégánkat is felkérték két előadás megtartására. Az első előadáson, amelyre pénteken került sor, a diákokat elkísérő tanárok vettek részt. Kezdésként kollégánk rövid emlékeztetővel készült cégünk történetéről és tevékenységéről. Beszélt többek között az ELKO EP által fejlesztett- és gyártott moduláris elektronikai eszközökről (RELÉ), az iNELS RF Control System vezeték nélküli épületfelügyeleti rendszerről, a LOGUS90 szerelvénycsaládról és az ELKO Lighting fényforrásokról. Ezt követően részletesen bemutatta az iNELS BUS System épületautomatizálási rendszert - kitért a rendszer felépítésére, ismertetett néhány jellemző felhasználási példát, majd a programozásból nyújtott élő "ízelítőt". A körülbelül egy órás prezentáción 18 tanár vett részt, akik igazán érdeklődőek voltak; számos kérdést tettek fel kollégánknak - még a folyosón is. Az előadás végeztével a diákok vették birtokba a termet, hiszen a verseny itt folytatódott, méghozzá a szóbeli fordulóval.

A második előadást a versenyző diákok hallgatták meg, körülbelül 50 fős létszámban. Ezen a - nagyjából fél órás - bemutatón is nagyon érdeklődőek voltak a résztvevők, ők is feltetettek több kérdést a rendszer és az eszközök működésével kapcsolatosan. Tetszésüket az előadás végén nem rejtették véka alá - óriási tapssal fejezték ki azt. Kifejezetten jó érzés volt látni a lelkesedésüket - így már bízhatunk benne, hogy az automatizálás területe a jövőben is jó kezekben lesz...

Cégünk szívesen működik együtt iskolákkal, szakképző intézményekkel, hiszen mindannyiunk közös érdeke a megfelelő tudással rendelkező, már a középiskolai évek alatt releváns rálátást - esetleg tapasztalatot szerzett szakemberek képzése. 

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest