Rólunk>Társadalmi felelősségvállalás>A MegszépülAVárosomProgram

A MegSzépülAVárosom Program

Társaságunk nagy hangsúlyt fektet meglévő- és leendő ügyfelei támogatására, így 2012-ben csatlakoztunk ÉpítkezemFelújítok kezdeményezéhez. A cél az volt, hogy az építkezni, felújítani vágyókat különböző ötletekkel, tanácsokkal, különleges lehetőségekkel segítsük. A tapasztalatok abszolút pozitívak voltak, így arra gondoltunk, hogy ezen túlmutatóan teszünk azért is, hogy otthonaink mellett lakókörnyezetünk is szép legyen. Ezért 2013-ban elindult a MegSzépülAVárosomProgram is. A Program mögött álló cégek (ELKO EP Hungary Kft., iNELS, Ravak, Mapei, Allianz, Roll-Lux, Cetelem, Bramac, enHome, a NagykerMarketing közreműködésével) eltökélt szándéka egy vidéki város, vagy egy budapesti kerület közterületének felújítása volt, amely így a közösség javát szolgálhatja majd.

A program működésének rövid áttekintése: 

  • Az első fázisban egy erre a célra létrehozott online felületen díjmentesen és önkéntesen bárki szavazhat kedvenc magyarországi városára vagy kerületére, ahol szeretné, hogy felújítsanak egy közterületet. (park, játszótér, körforgalom, nyíltkert, stb.)
  • A program második szakaszában a nyertes település vagy kerület önkormányzatával közösen kiválasztjuk azt a közterületet, amelyet Program résztvevői saját költségen, a lakosság bevonásával megszépítenek, felújítanak. (szavazás közösségi portálokon)
  • A harmadik szakaszban megvalósul a konkrét beruházás. 

2014-ben nagyjából 34.000 ember szavazott, ebből 22.212 szavazattal Veszprém városa lett a „nyertes”, körülbelül 10.000 szavazattal előzvén meg a második helyezett Dunakeszi városát. A felújítási munkálatok így 2014 novemberére valósulhattak meg, ezt követően a veszprémiek birtokba is vehették a megszépült Erzsébet ligetet, amelybe a Program keretében új, szabadtéri fitnesz eszközök kerültek, a kikapcsolódni vágyók nagy örömére. A beruházás több mint két millió Ft-ba került.

„Veszprém városa folyamatosan fejlődik. A közösségi életet meghatározó terek és parkok felújítása, gondozása közös érdekünk. Ezúton köszönöm Veszprém lakossága nevében azt a társadalmi érzékenységet és felelősségvállalást, amelyet ez a hét cég képvisel. Köszönjük, hogy segítségükkel hozzájárultak az Erzsébet-liget megújulásához.” mondta Némedi Lajos, a város alpolgármestere.

„A kezdeményezéssel egy magyarországi város megszépüléséhez, és a közösségi élet erősítéséhez kívántunk hozzájárulni. A kettő szorosan összefügg egymással, hiszen a szebb közterületeken az emberek is szívesebben töltik a szabadidejüket. A projekt egyik tanulsága volt az is, hogy a jó cél érdekében az emberek képesek összefogni, hiszen több tízezren szavaztak településükre az erre szolgáló online felületen, és az önkormányzatok is beszálltak a kampányba” fogalmazott Kiss Olivér (ELKO EP Hungary) az ÉpítkezemFelújítok társulás vállalatainak képviseletében.

2015: A program sikerességén felbuzdulva 2014 novemberében is lezajlott egy szavazás, ahol közel 40.000- en szavaztak, ebből 9.000 szavazattal Esztergom nyertA kivitelezés megkezdése előtt Esztergom város lakói közösségi portálokon szavazással döntöttek arról, hogy játszó-, vagy pihenőparkot szeretnének a Pór Antal téren. A közterületen a helyi lakosok döntésének megfelelően játszópark létesült, aminek köszönhetően a parkba látogatók aktívan és hasznosan tölthetik el szabadidejüket. Az összesen 5 darab eszközt az építőipari cégek több mint két millió Ft értékben adományozták a győztes város önkormányzatának.

 2016: Idén 2016.január 10-én zárult a közönségszavazás, így a győztes – először a program történetében – 34.536 szavazattal Budapest lett, pontosabban a XVII. kerület, azaz Rákosmente. Ezúton is gratulálunk a kerületnek! Jelenleg a II. fázis zajlik, amiben az ÉpítkezemFelújítok munkatársai a kerület önkormányzatával karöltve kiválasztja azt a közteret, amelyet a programban résztvevő cégek önköltségen megszépítenek.  A fázis 2016.márc.31-ig tart.

Ezt követően, 2016. április 1-én veszi kezdetét a folyamat utolsó része, melynek során sorra kerül a konkrét kiválasztott közterület felújítása/megszépítése. Előre láthatóan 2016.július 29-ig tartanak a munkálatok és ezt követően a kerület lakói birtokba is vehetik az immáron új, modern pompában tündöklő közterületet.

Örömmel tölt el bennünket a tudat, hogy a nyertes települések lakói profitálnak a beruházásokból. Visszajelzéseik alapján szabadidejüket kellemes, szép környezetben, aktív kikapcsolódással tölthetik. Számítunk arra is, hogy a közeljövőben mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez vagy akár ezen felbuzdulva hasonló összefogásokat valósítanak meg. Ez mindannyiunk közös érdeke, hiszen nem csak otthonunk, de környezetünk tisztasága, szépsége és igényessége is hozzájárul ahhoz, hogy sokkal jobb közérzetben tölthessük mindennapjainkat.

Az alábbi linken figyelemmel követhetjük a MegSzépülAVárosom aktuális eseményeit, illetőleg az elkövetkezendő szavazásokon is itt lehet részt venni: www.megszepulavarosom.hu

Csatlakozzunk a programhoz, hogy minél több közterület szépülhessen meg a jövőben!

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest