Támogatás>GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések

az ELKO EP reléiről, az iNELS-rendszerről, termékeinkről

Ezen a felületen összefoglaltuk az ELKO EP által gyártott, a magyarországi piacon is kedvelt termékekkel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdéseket. Választ kaphat egyebek mellett az időrelék, a folyadékszint kapcsolók, a kapcsolóórák vagy éppen az iNELS épületautomatizálási rendszerrel kapcsolatban rendszeresen felmerülő kérdésekre. 

SHT Kapcsolóórák

Alkalmasak-e az SHT kapcsolóórák iskolacsengő vezérléséhez?
 • Igen, impulzus üzemmódban másodperc alapú kapcsolások programozhatóak (SHT-1SHT-3). Kétcsatornás kapcsolóra (pl. SHT-1/2) használatával megoldható két csengetési hossz megkülönböztetése is, ekkor a két kimeneti relét párhuzamosan kell bekötni. A „Szabadság” üzemmód lehetőséget biztosít arra, hogy hosszabb szünetekben (tavaszi, őszi) ne csengessen, de ne is kelljen lekapcsolni a tápfeszültségről (töltődik az akkumulátor).
A kimeneti relé nem kapcsol az SHT típusú kapcsolóórán.
 • Ellenőrizze a tápfeszültség meglétét és helyességét, ugyanis feltöltött akkumulátor mellett látható a kijelző tartalma (gombnyomásra), lehet programozni is, de természetesen nem működhet a relé. Az akkumulátor töltése miatt használja állandó tápfeszültséggel az eszközt.
 • A kimeneti relé váltóérintkezője potenciál-független, tehát az eszközön belül nincs feszültség átvezetés a kimenetre, ezért a relé kontaktusára a kapcsolandó feszültséget is be kell kötni.

HRH folyadékszint kapcsolók

A folyadékszint érzékelők (HRH-x) szondáit milyen távolságra lehet vezetékezni a vezérlőtől?
 • A szondák vezetékezési hossza elméletileg nem haladhatja meg a 100 métert, gyakorlatilag viszont ennél lényegesen rövidebb ajánlott a környezeti zavarokkal szembeni érzékenység miatt, ezért mindig a telepítés helyének egyedi tulajdonságaitól függ. A HRH-53,5V-os, míg a HRH-1 5V-os viszonylag alacsony feszültségű mérőjellel dolgozik, melyeket az adószonda a vezető folyadék, mint ellenállás által közvetít a szintszondák felé. Kritikus esetekben ajánlott az árnyékolt vezeték használata, valamint a vezérlő lehető legközelebbi telepítése a szondákhoz.
Gyakori programozási hibák az SHT kapcsolóórák esetében:
 • Bekapcsolás helyett csak rövid időre húz be a relé.: A „Set1” menü „Out” pontjánál (kimenet funkciója) „ON” jel van kiválasztva, de a kijelzőn látható még egy impulzus jel is (állandó vagy villogó), tehát nem bekapcsolásra, hanem impulzus üzemmódra programozta az eszközt.
  • Megoldás: Lépjen be a „Set1” menü „Edit” pontjára, válassza ki a hibásan működő program sorszámát és módosítsa az „Out” menüpontban a kimenet funkcióját csak „ON” jelre. (Az impulzus szimbólum ne legyen a kijelzőn)  A kérdés teljes törléssel is megoldható, de ebben az esetben elölről kell programozni mindent.
 • Nem kapcsol a kimeneti relé a bekapcsolásra programozott időpontban.
  • Megoldás: Ellenőrizze, hogy a hét napjaira engedélyezte-e a kérdéses programhelyre beállított kapcsolás működését. A hét napjai minden programhely programozásakor 1-7 (H – V) számokkal jelölve látható, ahol az „On” engedélyezést, az „OFF” tiltást jelent a kiválasztott napra. Tehát ennél a menüpontnál az ON/OFF jelek nem a relé BE/KI kapcsolását jelentik.
Milyen messze vezethető a termosztátok külső hőmérsékletérzékelői a szabályzótól?
 • TC és TZ NTC típusú hőmérsékletérzékelőket maximum 12m távolságra ajánlott vezetékezni, ezért az eszközeinkhez forgalmazott vezetékkel szerelt érzékelők maximális hossza is 12m. Elektromágneses szempontból zavartabb környezetben célszerű árnyékolt vezeték használata.

CRM időrelék

A CRM-91H időrelé kimenete miért nem kapcsolja be a fogyasztót?

Tápfeszültség ellenőrzése:

- ha a zöld LED világít, akkor a tápfeszültség rendben van, 

- ha nem, akkor méréssel ellenőrizze az A1-A2 pontokon, hogy a modul oldalán olvasható adatoknak megfelel-e a bekötött tápfeszültség.

o Ha megfelel és a zöld LED nem világít, akkor meghibásodott az eszköz vagy DC feszültséget használ egy UNI tápos eszköznél, de fordított polaritással kötötte be.

o Ha nem jó a tápfeszültség értéke vagy típusa, akkor kapcsoljon megfelelő tápot az A1-A2 pontokra.

Indítójel ellenőrzése (figyelje a multifunkciós piros LED visszajelzéseit!):

- Ha a tápfeszültség rákapcsolására induló funkcióban működteti az időrelét, akkor ellenőrizze a tápfeszültség helyességét a fentiek szerint. 

- Amennyiben nem tápfeszültségre, hanem az „S” bemenetre kapcsolt jelre induló funkciók egyikével működteti az időrelét, akkor ellenőrizze, hogy 

o a bekötött, indítójelet kapcsoló kontaktus rendben kapcsol-e, átadja-e a feszültséget (javítsa, cserélje, ha nem). (terméktől független külső eszköz!)

o az „S” bemenetre az „A1” csatlakozóba bekötött potenciált kapcsolja-e rá indítójelként („A2”-ről nem működik)

Kimenet ellenőrzése

A relé kimenete potenciál-független kontaktus, tehát nincs galvanikus kapcsolat az A1-A2 tápfeszültség csatlakozási pontok és a relé 15-16-18 kontaktus kimeneti pontjai között, ezért ellenőrizze, hogy a 15-ös pontra be van-e kötve a fogyasztót működtető feszültség, melyet a relé 18-as pontra kapcsol rá. 

- A 15-16-18 pontokat feszültség mentesítve, ellenállás (vagy szakadás) méréssel ellenőrizze a relé kontaktusok átvezetését. Behúzott relé mellett, tehát működés közben a 15-18 pontok között közel rövidzárat (kb. 0 - 100 Ω) kell mérnie, míg a 15-16 pontok között szakadást.

iNELS RF Control - vezeték nélküli rendszer

Az RFSA-11B típusú aktort lehet-e impulzusreléként, egy adócsatornával (nyomógombbal) működtetni?
 • Nem. Ez az aktor mindenképpen két adócsatornát igényel a működtetéshez, ezért csak olyan adóval használható, ahol ez rendelkezésre áll: RF KeyRFWB-20/G, RFWB-40/GRFIM-20B, RFIM-40BRF PilotRF Touch. Csak a bekapcsolást kell, illetve lehet betanítani, a kikapcsolás automatikusan a BE gomb (csatorna) alatti gombra állítódik, amiből az is következik, hogy csak a páratlan számozású adócsatornák lehetnek a betanított bekapcsoló parancsok. 

  Impulzusrelé üzemmódra (egygombos BE/KI) az RFSA-6x típusok alkalmasak, melyeknél a 4. számú üzemmódot kell beprogramozni ehhez a funkcióhoz.

LED izzók fényerőszabályzása

230V-os LED izzókat milyen eszközökkel lehet fényerőszabályozni?

230V-os LED fényforrások fényerőszabályzásához minden termékkörünkben van eszközünk, megoldásunk:

Hagyományos dimmerek LED és ESL fényforrásokhoz:

 • SMR-M (szerelvénydobozba)   
 • LIC-1 (DIN sínre): speciális fényerőszabályzó, állandó fényerősség automatikus tartásához 


iNELS RF Control vezeték nélküli rendszer:

 • RFDEL-71B (R, L, C, LED, ESL terhelésekhez; szerelvénydobozba) 


iNELS Bus System (vezetékes épületautomatizálási rendszer):

 • DA2-22M (DÍN sínre; CIB buszról vezérelt) 


A dimmelhető LED fényforrások sokasága és a bennük rejlő elektronika sokszínűsége miatt érdemes kipróbálni, hogy a kiválasztott szabályozható LED fényforrás ténylegesen dimmelhető-e a kiválasztott eszközzel a teljes tartományban. Ha egy darab dimmelhető, akkor ki kell próbálni, hogy a kívánt darabszámú LED fényforrást bekötve is szabályozható-e a rendszer (a terhelhetőségi határok figyelembevételével). Amennyiben nem, akkor sajnos csökkenteni kell a fényforrások számát vagy más típusú fényforrást kell választani. Az eszközök kimenete védett, így a szakszerűen végzett tesztek nem teszik tönkre.

iNELS buszrendszerű épületautomatizálási rendszer

Mi az a „busz” rendszer?

Kommunikációs vezetékre épülő moduláris villamos vezérlő rendszer. Az eszközök (bemenetek és kimenetek) bináris jelsorozatok segítségével kommunikálnak a központi vezérlő egységgel (egységekkel) – feladatokat hajtanak végre a program utasítása szerint.

Milyen vezetéket használunk az iNELS BUS System épületautomatizálási rendszerhez?

A rendszerhez egyaránt megfelel a J (Y) St (Y) 1x2x0,8mm², és a 2x2x0,8 mm² típusú vezeték is. Mégis, inkább ez utóbbit ajánljuk, a hálózat kiépítésének rugalmassága és a mechanikai igénybevétel miatt.

Minimum hány vezető ér szükséges egy kábelben az iNELS BUS System rendszer adatkommunikációjához?

Az iNELS BUS System rendszernél a kommunikáció egy érpáron, azaz két réz vezető huzalon zajlik. A kommunikációs vezetéken működés közben 22 V - 27,2 V körüli érték mérhető. Ekkora tápfeszültség szükséges a rendszer működéséhez.

Milyen villamos eszközöket képes kezelni az iNELS rendszer?

Minden olyan villamos eszközt, mely megfelel azon villamos paramétereknek melyet az iNELS BUS System műszaki katalógusa rögzít. Ezeknek a paramétereknek a napi szinten alkalmazott villamos energiával működtetett eszközök 99%-a megfelel. Olyan berendezések esnek ki ebből a körből, melyek például elfelejthetik áramszünet esetén programjaikat. (pl.: előre programozott TV vagy rádió csatornák.)  

Modulárisan ki lehet-e építeni a rendszert?

Igen, sőt az iNELS épületautomatizálási rendszer csak moduláris elemekből áll. Lehet az DIN- sínre illeszthető, „M” betűvel jelölt eszköz, a villanyszerelésben alkalmazott szerelvény vagy kötődobozba szerelhető „B” betűvel jelölt moduláris eszköz. 

Lehet-e kombinálni az iNELS BUS System, és a vezeték nélküli iNELS RF Control rendszerek működését egy rendszeren belül?

Igen. A két rendszer ki és bemeneteken keresztül kommunikál egymással. Az iNELS3 BUS System esetében a CU3-02M központi egység már beépítve tartalmazza az RF kommunikációt.

Mekkora feszültség van a kommunikációs vezetékben?

A kommunikációs vezetékben 27,2 V feszültség van, tehát ez egy kisfeszültségű (gyenge áramú) hálózat, amely nem veszélyeztet emberi életet. A villamos szekrény, melyben a kommunikációs busz által vezérelt eszközök elhelyezésre kerülnek, már tartalmaz erősáramú kontaktusokat, ezért ezek kezelése kizárólag szakember által engedélyezett.  

Hány év garanciát biztosít a gyártó a rendszerre?

A garancia alap esetben 2 év, de lehet 5 év is, ha az ELKO EP mind az öt termékcsoportja (iNELS BUS System, iNELS RF Control, LOGUS90 szerelvénycsalád, ELKO Lighting LED lámpák, valamint az ELKO relék) egy időben, egy projektben kerülnek felhasználásra.

Kompatibilisek az iNELS épületautomatizálási rendszer egyes verziói egymással?

A busz kommunikáció eltérő működése miatt az iNELS1 rendszer nem kompatibilis az iNELS2 rendszerrel. Az iNELS3 rendszer kommunikációs buszillesztő (bővítő) segítségével (MI3-02M/i2) teljes mértékben kompatibilis az iNELS2 rendszerrel, néhány feltétellel. Az egyik, hogy az iNELS2 rendszereszközök (perifériák) egy kommunikációs busz ágon kell elhelyezkedjenek, melyet a fentebb említett egység (MI3-02M/i2) választ el a központi egységtől. Az új, CU3-01M (02M) típusú központi egység vezérli az iNELS2 perifériás eszközöket is, azonban a korábbi CU2-01M központi egység nem vezérli az iNELS3 perifériás eszközeit.

Hogyan juthatok hozzá a rendszerhez?

Az iNELS BUS System rendszer az ELKO EP magyarországi rendszerpartneri hálózatán keresztül szerezhető be. Rendszerpartnereink akkreditált villamos szakemberek (villanyszerelők, villamos mérnökök, villamos technikusok, informatikusok, stb.). Szakembereink hivatalos, a gyártó által szervezett tréningen vettek részt és sikeres vizsgát tettek. 

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest