Rólunk>iNELS Air - "okos" megoldások mezőgazdasági területekre is

iNELS Air - "okos" megoldások mezőgazdasági területekre is

 

Már régóta nem igaz, hogy a high-tech technológia csak a modern épületekben, luxus lakásokban- vagy kereskedelmi létesítményekben, gyártócsarnokokban lehet jelen. Egyre több „okos”, épületautomatizálási megoldást találunk meg azokon a helyeken is, ahol első pillantásra nem is keresnénk, hiszen ezek telepítése mindenhol rengeteg előnnyel jár. Például a szőlőültetvényeken, termőföldek vagy erdők esetében, és a mezőgazdászok számára is nagy segítséget nyújtanak ezek a technológiák, különösképpen a különböző folyamatok automatizálása. Hiszen így ezek a folyamatok gyorsabban, kényelmesebben, sokkal hatékonyabban és átláthatóbban végezhetők. 

 

SZŐLŐBIRTOK

Szerte a világon a borászok legnagyobb aggodalma jelenleg az időjárás alakulása – fagypont alatti hőmérsékletek, nagy esőzések és a talajvízszint, máskor hosszantartó szárazság – mindez a termés mennyiségének csökkenését, sőt, akár a növényi kultúrák megsemmisülését eredményezi. Persze a szelet és az esőt magunktól is elég könnyen észleljük, de más paramétereket is kiválóan megfigyelhetünk, érzékelhetünk, majd kiértékelhetünk, sőt ezek alapján előre is jelezhetjük az időjárás alakulását. A különböző érzékelők és meteorológiai állomások (időjárás érzékelő állomás) feltöltik az adatokat a felhőbe (Cloud), így az illetékes személy játszi könnyedséggel követheti nyomon az időjárás változásait pl. okostelefonján, hogy ha kell, még idejében beavatkozhasson, minimalizálva ezzel az esetleges károkat.

Sokszor a tolvajok és betörők is komoly fejfájást okoznak a gazdáknak. Azonban ma már nem kell miattuk aggódniuk, elég csak néhány biztonsági kamerát, valamint mozgás- és ajtó/ablaknyitás érzékelőt összekombinálniuk egymással. Az illetéktelen behatolásról, indokolatlan mozgásról a rendszer azonnal értesítést küld okostelefonjára, így ezekre is azonnal reagálhat.

ERDŐK

Napjainkban erdeink és a benne élő fák jelentősége még jobban felértékelődnek. Gondolta volna, hogy védelmükben a különféle érzékelők, detektorok is segíthetnek? Az olyan veszélyeket, mint a tűz, az áradás - illetve az olyan fontos tényezőket, mint pl. a levegő minősége – különböző érzékelőket kombinálva egyszerűen megfigyelhetünk. Az "okos-városok" számára fejlesztett iNELS Air termékcsalád összes fent említett terméke vezeték nélkül kommunikál, ezért nincs szükség kábelezésre, vagy vezetékes internetkapcsolatra. Az Internet of Things (Dolgok Internete – IoT) elvén működnek – a detektorok, érzékelők és egyéb eszközök által összegyűjtött adatokat egy BTS állomás gyűjti össze, amelynek kommunikációs hatótávolsága akár stabilan 50 km is lehet. A LAN-kapcsolatot használó BTS állomás továbbítja az összegyűjtött adatokat a master szervernek. Ez feldolgozza, majd elküldi az információkat a felhő tárhelyre (Cloud), illetve az okostelefonos applikációkra, így a végfelhasználó is kényelmesen hozzáférhet az információkhoz. 

(Persze felelősen gondolkodva ma már tudjuk, hogy erdeinkre a legnagyobb veszélyt mi magunk, emberek jelentjük. Igen, ezek a smart technológiák rengeteget segíthetnek természeti kincseink megóvásában, elsősorban mégis inkább a mi hozzáállásunkat kellene megváltoztatni, globális szinten is. A foszilis energiahordozók felhasználásának jelentős visszaszorításával (ha lehet, akár megszüntetésével), több megújuló energia-használattal, kevesebb fakitermeléssel, stb… (Jelenleg évente sajnos nagyjából egy Görögország-méretű erdős terület tűnik el a Földről…)

MEZŐGAZDASÁG

Gyakorlatilag ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe a gazdák mezőgazdasági termelésben is, mint a fent említett erdészet esetében. A bekötő utakon, a megfelelően elhelyezett mozgásérzékelőkkel megakadályozhatjuk a termés eltulajdonítását. A füstérzékelőkkel tűz ellen védekezhetünk, a vezeték nélküli folyadékszint érzékelővel, vagy univerzális úszó érzékelővel pedig egy esetleges áradásra készülhetünk fel még idejében. (De emellett akár a különböző üzemi berendezések, szivattyúk, motorok,... működését is felügyelhetjük, megóvhatjuk őket a meghibásodástól, stb...)

Az iNELS Air termékkör érzékelői az állattartásban is kiválóan használhatók. A karámokban, istállókban tartott állatokat felügyelhetjük pl. mozgás- és mágneses ajtó/ablaknyitás érzékelőkkel, hogy nehogy „meglovasítsák” őket. Biztonságukra emellett füst- és levegőminőség érzékelőkkel is vigyázhatunk. 

 
ELKO EP Hungary kft., Hungária körút 69., 1143 Budapest